Cannabis

Cannabis in het buitenland


Een paar weken geleden heeft the weed blog de top 100 meest bezochte landen gerangschikt naar aanleiding van hun cannabis vriendelijkheid. De afgelopen jaren zijn er steeds meer landen bij gekomen waar cannabis legaal is. Echter zijn er vaak veel ingewikkelde regels en wetten omtrent het groene goedje. Wanneer je een vakantie boekt is het natuurlijk fijn om te weten waar je gewoon kunt genieten van je jointje. Er staan natuurlijk onderaan in de lijst ook landen die je absoluut moet vermijden wanneer je cannabis op zak hebt. Met deze lijst wordt er naast de legalisering en/of decriminalisering van recreatieve cannabis ook gekeken naar de regels rondom het medicinale cannabis. Helaas zie je dat, ondanks de grote zichtbare internationale veranderingen op het gebied van cannabisbeleid, dat er nog steeds heel veel landen zijn met een streng verbod op bijna alles wat cannabis is..

Het is een treurig beeld dat Nederland niet eens meer in de top 5 staat. Maar eigenlijk kun je ook niets anders verwachten nu de wetgeving hierover al jaren stil staat. We hebben nog steeds een gedoogbeleid in plaats van legalisering en het achterdeurbeleid is nog steeds dubieus, hypocriet en niet uit te leggen. Niemand zal er dan ook van staan te kijken dat Canada samen met Uruguay stevig bovenaan staat. In alle landen in de top 5 is recreatief gebruik van cannabis daadwerkelijk gelegaliseerd. Iets waar Nederland nog wel een paar ferme stappen te zetten heeft.

Regelgeving Nederland

Al sinds de jaren 70 maakt het Nederlandse drugsbeleid onderscheid tussen soft- en harddrugs. De verkoop van cannabis middels coffeeshops valt onder het gedoogbeleid. Dit mag alleen als zij zich aan de voordeur houden aan een breed scala aan zeer strenge regels. Overtreedt een coffeeshop deze regels dan is de kans groot dat de shop zijn deuren moet sluiten. Het vreemde aan het Nederlandse beleid is dat, hoewel de coffeeshops wel cannabis aan consumenten mogen verkopen, de productie voor en verkoop van cannabis áán diezelfde coffeeshops niet is toegestaan! Buiten deze vreemde regels voor de coffeeshops zijn er ook voor de gewone consument nog steeds allerlei regels. Je moet je goed beseffen dat ook voor de consument cannabis eigenlijk nog steeds illegaal is. Er wordt alleen wel een en ander gedoogd. Dus,…. Je mag wel cannabis consumeren, maar niet op straat. Je mag het wel in bezit hebben, maar niet te veel(<30 gram thuis & <5 gram op straat). Je mag wel planten in je tuin, maar niet te veel (<5 planten) en niet met hulpmiddelen (dus niet onder lampen o.i.d.). Anders ben je ook met cannabis nog steeds illegaal of crimineel bezig. En als particulier dealen en/of exporteren is natuurlijk helemaal verboden.

Canada op nummer 1

Heel anders gaat het in Canada. Sinds 17 oktober 2018 is cannabis in Canada volledig gelegaliseerd en hebben ze daar regels gemaakt die de volledige keten, van zaadje tot consument reguleert. De overheid bepaalt hoe de cannabis legaal moet worden geproduceerd en gedistribueerd, hoe het mag worden verkocht en hoe(veel) je in bezit mag hebben. Ze willen hiermee een veilig aanbod van cannabis creëren, met duidelijkheid over de hoeveelheid THC, de wijze van kweek en gebruikte (bestrijdings-)middelen tijdens het telen. Hiermee hopen ze cannabis uit handen van minderjarigen te houden en criminaliteit terug te dringen. Er zijn na de legalisering 4 manieren om in Canada legaal aan cannabis te komen:

  1. Via cannabiswinkels van de overheid of particulier. De laatste krijgen, na screening, een vergunning.
  2. Online verkoop door provinciale cannabisdistributeurs.
  3. Thuisteelt. Per huis mogen maximaal 4 planten worden gekweekt. De hoeveelheid cannabis die je in huis hebt maakt niet uit, zolang het niet wordt verkocht.
  4. Medicinale teelt. Via een doktersrecept kunnen burgers recht krijgen op medicinale cannabis om zelf te telen of om te halen bij een van de cannabiswinkels.

Hoewel we dus goed op weg zijn met de legalisering van cannabis over de gehele wereld hebben we nog een lange weg te gaan. Heb je meer vragen over het gedoogbeleid? Op onze website hebben we het zo goed mogelijk uitgelegd.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen
https://thegrasscompany.com/wp-content/uploads/2020/03/pills-on-blue-background-3936369.jpg