Cannabis wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor medische doeleinden. Als je het internet afstruint vind je de meest uiteenlopende ziektebeelden waarbij cannabis zou kunnen helpen. Belangrijk om te weten is dat de effecten van iedere soort cannabis anders zijn, en dat voor verschillende ziekten verschillende soorten cannabis worden voorgeschreven. Toch komen de gevoelens van ontspanning, het opwekken van eetlust en de verscherping van de zintuigen bijna altijd voor. Daarom gebruiken veel mensen cannabis om hun stress of angsten te verminderen. Hoewel er heel veel mensen zijn die aan 'zelfmedicatie' doen, wordt officiële medicinale cannabis voorgeschreven door de huisarts. Met dit doktersvoorschrift kun je dan officiële mediwiet halen in de apotheek van het merk Bedrocan, de enige legale Nederlandse mediwietkweker. Helaas zullen veel artsen cannabis pas voorschrijven wanneer de gebruikelijke behandelingsmethoden niet voldoende werken. Dit komt doordat het gebruik van cannabis als medicijn decennia lang in onbruik is geraakt.
The Grass Company is natuurlijk geen medische instelling en onze medewerkers zijn geen medisch specialisten. Wij zullen daarom nooit beweren dat wij, net als dokters weten welke soort cannabis je waarvoor kun gebruiken. We krijgen echter wel vaak vragen over het 'heilzaam' gebruiken van cannabis, omdat veel mensen buiten de normale medische kanalen op zoek gaan naar een middel dat kan helpen bij hun pijn, stress of slapeloosheid. Daarom zetten we hier 3 van de meest voorkomende klachten op een rij waarbij cannabis een heilzame werking kan hebben.
Chronische pijn
Medicinale cannabis wordt vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten chronische pijn. Dit is pijn die structureel gevoeld wordt of terugkomt. De pijn is dusdanig aanwezig in het leven van mensen dat het zelfs kan resulteren in psychologische problemen. Doordat je constant bezig bent met de pijn kan dit soms leiden tot angststoornissen of depressie. Vaak wordt pijn behandeld met (zware) pijnstillers. Op lange termijn kan dit zorgen voor tolerantie, misbruik en verslaving en dan hebben we het nog niet eens over alle andere bijwerkingen. IN Amerika spreekt men zelfs van een opiatencrisis door de enorme groep mensen die opiaten gebruiken en hier zelfs aan overlijden. Meer en meer wordt cannabis gezien als een minder schadelijk alternatief voor deze zware pijnstillers.
Het is nog niet precies bekend hoe cannabis werkt bij chronische pijn. De werkzame stoffen in cannabis lijken effect te hebben op het verwerken van pijnsignalen in de hersenen. Ook door producten zoals cannabiszalf te gebruiken op pijnlijke plekken kunnen de klachten verlichten.
Angst, stress en depressie
Veel mensen met angststoornissen zijn huiverig voor cannabis omdat ze bang zijn dat de cannabis hun angstgevoelens juist opwekt. Dit kan het geval zijn bij THC-rijke soorten omdat THC zorgt voor de psychoactieve werking van cannabis. De inname van een zeer beperkte hoeveelheid cannabis met een laag THC- en een hoog CBD-gehalte kunnen daarentegen een heilzaam effect hebben op angststoornissen. Ook producten zoals CBD-olie worden vaak door mensen gebruikt om deze klachten tegen te gaan.
Het is hierbij dus zeer belangrijk dat er niet teveel wordt gebruikt! Dit geldt ook wanneer het wordt gebruikt voor het bestrijden van stress. Wanneer iemand veel stress ervaart in zijn dagelijkse leven kan dat verdere gevolgen hebben op zijn of haar gezondheid. Volgens een studie werkt een lage dosis THC cannabis het beste tegen stress. Een te hoge dosis kan namelijk zorgen voor juist meer stress.
Daarbij wijst een onderzoek van Washington State University uit dat de hoeveelheid van de cannabisconsumptie geen invloed heeft op het verhogen of verlagen van depressiviteit. Met andere woorden, 1 hijs resulteerde in hetzelfde effect als 10 hijsen. Dit is fijn voor mensen die niet lam op de bank willen hangen na het roken van een joint. Micro-dosering is voor hun de oplossing. Op de korte termijn helpt cannabis het verminderen van angst, depressie en stress. Bij al dit soort klachten is het meestal zo dat soorten met een hoog CBD-gehalte geschikter zijn.
Slapeloosheid
Wie wel eens een joint heeft gerookt weet dat cannabis slaperig kan maken. Dit is voornamelijk het geval bij Indicasoorten. Deze hebben namelijk een meer lichamelijk effect. Cannabis is echter geen lange termijn oplossing voor goed slapen. Het helpt met inslapen. Het verbetert de diepe derde slaapfase. Maar het vermindert de REM slaap, de slaap die ervoor zorgt dat we dromen. En ook deze REM slaap hebben we uiteindelijk gewoon nodig.
Wanneer je cannabis wilt consumeren tegen slapeloosheid zou je edibles moeten overwegen. Het duurt wat langer voordat de stoffen zijn opgenomen in het lichaam maar de effecten houden een stuk langer aan, denk aan een paar uur tot zelfs de gehele nacht.
Natuurlijk kan het zo zijn dat cannabis(producten) niet goed werken bij jouw klacht. Het onderzoek naar cannabis en zijn medicinale werking heeft zich snel ontwikkeld de afgelopen jaren; Maar er is ook nog veel onbekend over deze mooie plant. Dit artikel is bedoeld ter informatie. Voor medisch advies raadpleeg altijd eerst je huisarts. Ben je van plan om met zelfmedicatie te experimenteren, lees je dan goed in en zorg dat je gedegen informatie hebt. Het internet staat tegenwoordig vol met artikelen en onderzoeken over het medicinaal gebruiken van cannabis. Want medicinale cannabis is hot.